Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A diszpláziáról

2009.07.31

 

A diszplázia megelőzési lehetőségei

A diszplázia, mint örökletes betegség elkerülése érdekében az egyik legfontosabb dolog a megelőzés. Akár mint tulajdonosok, akár mint későbbi tenyésztők lehetőség szerint ne vásároljunk olyan kutyakölyköt - különösena nagytestű ill. a diszpláziára hajlamos fajták esetén -, akinek a szülei (esetleg nagyszülők) nem voltak diszpláziára szűrve. A szülők diszplázia szűrésének eredményét (vagy annak másolatát) kérjük el a tenyésztőtől (akár csak a szülők törzskönyveit), ne elégedjünk meg a szóbeli tájékoztatással. Ha tenyésztők vagyunk, ellenőrizzük folyamatosan a tőlünk származó kölykök ill. tenyészkutyáink testvéreinek szűrési eredményeit is.A kölyökkutyát rendszeresen vigyük állatorvosi vizsgálatokra. Kérjük meg az állatorvost (ha külön nem vizsgálta), hogy vizsgálja meg a kiskutya járását, mozgását, szükség esetén vizsgálja meg csípőizületeit. A kölyökkutya táplálásánál kerüljük a fehérje ill. kalcium túladagolást (lásd. a diszplázia és a táplálkozás összefüggése). A kölykök mozgatása során kerüljük a túlterhelést, azaz ha elfárad, ne erőltessük a mozgást. Mindemellett a mozgásszegény életmód sem jó, mert a farizomzat ill. a csípőizületek normális fejlődése igényli a megfelelő mozgást. A mozgás intenzitását óvatosan lehet csak növelni, különösen a fél éves kor alatti (diszplázia előszűrésen még át nem esett) kölykök esetén lehet veszélyes a túlzásba vitt tréning. Fél éves korban minden nagytestű ill. diszpláziára hajlamos kistestű kutyát diszplázia előszűrésre kell vinni, hiszen a súlyos esetek nagy része ekkor már kiszűrhető. Az időben észlelt, klinikai tüneteket is mutató súlyos esetek nagy részében műtéttel (HMO) még megelőzhető a teljes csípőarthrózis kialakulása (lásd a diszplázia műtéti megoldásai). Nem beszélve arról hogy a középsúlyos esetek nagy részénél az ebben a korban felfedezett betegség további súlyosbodása csökkenthető a megfelelő gyógyszeres kezelés, a megfelelően átalakított táplálkozás és mozgásprogram segítségével.Mind fél éves kor előtt, mind a későbbiek során azonnal forduljunk állatorvoshoz, ha a kutyánk sántít, vagy bármilyen mozgászavart mutat. Egy éves kor után a fajta klubnak megfelelő időpontban csináltassuk meg a végleges diszplázia szűrést. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a könyökizületi (elülső végtag) diszplázia majdnem ugyanolyan gyakori mint a csípődiszplázia. Ezért ha már csípő szűrésre visszük a kutyánkat, egyúttal kérjünk könyökdiszplázia szűrést is. Ráadásul egy bódításban - ennek megfelelően még kisebb kockázattal ill. kisebb költségekkel - megoldható a két szűrés, mintha később külön vissza kellene menni könyökszűrére.
A diszplázia szűrés eredményét beszéljük meg egy megfelelő szakemberrel (állatorvossal), aki segít majd értelmezni az eredményt. Így például az "enyhe diszplázia" tenyésztői minősítés esetén nem árt tudni, hogy az nem számít kifejezetten rossznak, sőt ezzel még az adott fajtánál tenyésztésre is javasolt lehet a kutyánk. Ha pedig kiderült, hogy súlyosan diszpláziás a kutyánk, ne essünk pánikba és keressük meg az állatorvosunkkal együtt a kutyánk számára legjobb felépülési lehetőséget. Ebben az esetben már érdemes speciálisan ortopédiával foglalkozó állatorvos segítségét kérni, akitől részletes tájékoztatást kapunk, hogy melyik az a műtét ill. kezelés, amitől a legjobb eredmény várható a kutyánk teljes értékű, fájdalommentes mozgása érdekében.

 

A tenyésztők, az állatorvosok és a tulajdonosok felelőssége


A diszpláziás kutyák tenyésztésével így a betegség terjedésével kapcsolatban a tenyésztők felelőssége a legnagyobb. A tenyésztőknek ismernie kell a tenyészkutyáik szüleinek ill. nagyszüleinek és lehetőség szerint a tenyészkutyáik testvéreinek szűrési eredményeit is, a tenyésztésre szánt kutyák kiválasztásakor. Ezt követően jóval a tenyésztésbe vétel előtt – hat hónaposan – el kell végezni a tenyésztésre szánt kutyák előszűrését, majd 12 hónapos kor után a végleges szűrését. Amennyiben a szűrési eredmények nem megfelelőek (középsúlyos ill. súlyos fokozatok), bármennyire is szép és ígéretes a kutya, bármennyire is sok eredménye van és „szép” a mozgása, annak tenyésztése nem etikus. Az ilyen kutyáknak nagyobb eséllyel születhet klinikailag diszpláziás, súlyosan sántító kölyke. Az enyhe diszplázia kategóriás, de tenyészthető kutyák esetében figyelni kell, hogy az enyhe minősítést kapott kutyát lehetőség szerint mentes kutyával fedeztessük. A született kölykök esetében pedig hat hónaposan kérjük meg a gazdákat hogy csináltassák meg az előszűréseket (ez egyébként a gazdák saját érdeke is). Kérjünk visszaigazolást ezekről az előszűrésekről, így tudjuk ellenőrizni az adott tenyészkutyánk örökítő képességét a diszpláziával kapcsolatban.Jogilag minden tenyésztőnek tudnia kell, hogy ha a kölyök eladásakor írásos szerződésben nem kötik ki hogy nem vállalnak felelőséget a diszpláziára, úgy peres esetben egy később diszpláziássá váló kölyök kutya esetében őket terheli a felelősség és adott esetben kártérítésre is kötelezhetők.Amit azonban minimálisan el kell követni minden tenyésztőnek, hogy legalább a tenyészkutyáikat meg kell szűretniük diszpláziára. Mivel azonban két mentes kutyának is lehet diszpláziás kölyke (lásd. a diszplázia genetikája), ezért érdemes – a tenyésztő saját védelme érdekében – a diszpláziára vonatkozó felelősség vállalásra is kitérni az adásvételi szerződésben.
Az állatorvosok felelőssége is jelentős, hiszen a betegséggel kapcsolatos tájékoztatást elsősorban tőlük várják a tulajdonosok. Mint ahogy az oltásokat is sorba megkapja a kölyökkutya, ugyan olyan természetesen érdemes hat hónaposan az előszűrést is megcsinálni, különösen az érintett fajtáknál (lásd. a diszpláziára hajlamos kutyafajtáknál). A megelőzés, azaz az előszűrés igen fontos állatorvosi tevékenység, hiszen ekkor már tanácsot tud adni az állatorvos a kutya további táplálásával, mozgatásával, későbbi tenyésztésbe állításával, esetleges gyógyszeres vagy műtéti kezelési lehetőségekkel kapcsolatban. Még nagyobb az állatorvos felelőssége a klinikailag diszpláziás, mozgászavart mutató, sánta kutyák esetében, hogy időben diagnosztizálja a betegséget. Ne csak klinikai tapasztalata alapján mondja ki a diszplázia diagnózisát, hanem készítsen röntgent vagy küldje olyan intézménybe, ahol meg tudják oldani a diszplázia röntgen vizsgálatát. Ezen kívül az állatorvosnak tájékoztatni kell a tulajdonost az összes gyógyszeres ill. műtéti lehetőségről, vagy - ha kell - kérje más, specialista állatorvos segítségét, amennyiben nem kifejezetten ortopédiával foglalkozik. A betegség nem megfelelő kezelése (terápia rezisztens gyógyszeres kezelés folytatása, vagy indokolatlan műtét elvégzése) ronthatja a kutya betegségből való felépülésének esélyeit. A betegséggel kapcsolatban felmerülő egyéb kérdésekre is az állatorvostól kaphatjuk meg a választ.

A gazdák felelőssége ott kezdődik, hogy tájékozódni kell a megvásárolt kölyök szüleinek diszplázia szűréséről. Meg kell kérni a tenyésztőt a szülők diszplázia bizonyítványának bemutatására, ne elégedjenek meg a szóbeli tájékoztatással.
A kölyköt rendszeresen állatorvosi vizsgálatra kell hordani, ahol az állatorvos tájékoztatást tud adni az adott fajtában előforduló diszplázia gyakoriságáról, táplálkozási, mozgatási tanácsokkal látja el a tulajdonosokat, fél évesen pedig javasolja az előszűrést. A gazdák további felelőssége hogy elvigyék az előszűrésre ill. végleges szűrésre kedvenceiket. Az állatvédelmi törvény szerint a súlyos diszpláziás kutyák lehetőség szerinti ivartalanítására kell törekedni, hogy véletlen se örökíthessék a betegséget. A legfontosabb teendő a gazdák részéről, hogy kutyájuk sántasága esetén mihamarabb forduljanak állatorvoshoz. Abban a pillanatban, amikor úgy döntenek a gazdák, hogy befedeztetik kutyájukat, vagy fedeztetést vállalnak, máris tenyésztővé válnak, a tenyésztés és a tenyésztők összes felelősségével együtt.

 

A diszplázia és a táplálkozás összefüggése


A diszplázia kialakulása alapvetően genetikai okokra vezethető vissza. A genetikailag nem megfelelő csípőizületi alakulást öröklött kutyák esetében azonban a betegség kialakulásának mértékét ill. az ebből eredő klinikai tüneteket (klinikailag csípődiszpláziás kutya lásd. a diszplázia formái) a nem megfelelő táplálkozás jelentősen befolyásolhatja. Fontos tehát megjegyezni hogy a helytelen táplálkozás hozzájárulhat a betegség kialakulásához ill. a már meglévő betegség romlásához, de soha nem ez az alap oka a betegségnek. A két legfontosabb táplálkozással kapcsolatos hiba a fehérjetúletetés ill. a relatív kalcium túletetés. Mind a fehérje, mind a kalcium indokolt mennyiségénél ill. táplálékban lévő indokolt arányánál magasabb arányú etetése a hosszú csöves csontok túlságosan gyors, idő előtti növekedéséhez vezet. Az izületek lágyszervi alkotóelemei ill. az izomzat fejlődése nem képes követni a csontok túlzott növekedését. Ebből eredően laza izületi alakulás, izomzatbeli deficit, mozgás zavarok léphetnek fel, ideális alapot teremtve a betegség kialakulásához ill. romlásához. A kalcium és fehérjetúletetés mindemellett alapvetően hozzájárulhat más mozgásszervi betegségek kialakulásához is, mint például a csonthártyagyulladás, izületi porcleválások (OCD), könyökdiszplázia stb.A fehérje túladagolás elkerülése érdekében csak a kutyatápok csomagolásán előírt mennyiségű tápot adjunk kutyánknak a növekedés stádiumában. Ha ezen kívül mást is kap enni a kutya, az fehérjében (húsban) relatív szegény táplálék legyen ill. az a kevés fehérje (hús) jó minőségű legyen (pld. színhúsok). Az esetleges többlet táplálék fontos hogy rostban gazdag legyen (növényi rostok, rizs, zöldségek). A kalcium túladagolásának elkerülése érdekében ne használjunk külön csonterősítőket teljes értékű tápok mellett, mert az un. teljes értékű kutyatápok eleve nagy mennyiségű csonterősítőt tartalmaznak. Ugyancsak lényeges hogy ha vegyes táplálékot ill. nem teljes értékű kutya tápot ill. konzervet adunk kutyánknak csak törzskönyvezett, állatorvosoknál ill. állatpatikában kapható csonterősítőt használjunk kalcium kiegészítésül. A humán patikákban embergyógyászati célra használt csonterősítő porok és tabletták kalcium-foszfor aránya nem megfelelő a kutyák számára, ilyen termékeket soha ne használjunk. Ugyancsak fontos hogy a kalcium pótlásra használt csonterősítő tablettákat csak kúraszerűen szabad használni, de ne használjuk folyamatosan, hónapokon át, mert az kalcium túladagoláshoz vezethet. A tabletták napi adagjánál pedig inkább a dobozon ajánlott alacsonyabb dózist használjuk.
Az izületi porc egészséges fejlődéséhez további kétféle (porckopás gátló), állatgyógyászati forgalomban kapható anyag járulhat hozzá. Ezek a glukozaminoglikán ill. a kondroitin szulfát. Az előbbi számos állatgyógyszerben ill. állati táplálék kiegészítőben szerepel, különböző lehet azonban a koncentrációjuk ill. a felszívódásuk, az egyes készítményeket tekintve. Az utóbbi csak kevés állatgyógyászati készítményben szerepel. Ezek a porcépítő anyagok beépülve az izületi porcba fokozzák annak ellenálló képességét ill. javítják regenerációs készségét. Lehetőség szerint ezen készítmények esetén se használjuk a hasonló hatóanyag tartalmú humán készítményeket, mert felszívódásuk, hatékonyságuk nem pontosan ismert a kutyák esetében.

 

A diszplázia tünetei, jelei


A csípőízületi diszplázia fiatal korban észlelt tünetei esetén a kutya gyakran nehezen áll fel, sokat pihen, nem szívesen mozog, hamar elfárad. A mozgás során a hátsó lábakat vagy túl közel vagy túl távol (terpeszben) helyezi talajra, jellegzetesen "kacsázó" járással. A kutya csípő tájéka szögletessé válik. Futás közben a hátulsó lábak nyúlugrás szerűen egyszerre érnek talajt, nem pedig felváltva. Egy idő után valamelyik oldali lábon sántaság, szemmel látható bicegés jelentkezhet. Séta közben gyakran kattogó hang hallható a kutya lépései alatt. Előrehaladott esetben a combizmok elvékonyodnak, mintha "lefogyott" volna a kutya hátsó lába. A tenyésztők gyakran azt figyelik, hogy hason fekve hátra tudja-e nyújtani a kutya a lábait, mondván hogy ha így nyújtózkodik, nem lehet diszpláziás. Ez azonban így nem igaz, mivel sok diszpláziás kutya képes ilyen fekvésre, legfeljebb a súlyos csípőfájdalmakkal rendelkező klinikai betegeknél mondható hogy nem szívesen nyújtják hátra izületeiket. Idősebb korban a csípődiszpláziára az előbbiekhez hasonló tünetek mellett, az jellemző hogy a sok fekvés után a kutya nehezen, sántítva indul el, de egy idő után "bemelegednek" az izületek és esetleg időlegesen jobbnak tűnik a mozgás. A kor és az idő előrehaladtával a sántaság ill. a mozgászavar egyre súlyosabbá válik. Idős korban gyakran még gerincproblémák is súlyosbíthatják a mozgászavart.

 

A diszplázia kialakulása


A diszplázia genetikailag örökletes betegség. Tehát a diszplázia kialakulásáért felelős géneket öröklött úton „szerzi” a kutya megszületése előtt. A betegség kialakulása így eleve meghatározott, amit kisebb mértékben lehet csak később befolyásolni a megfelelő tartási, táplálkozási, mozgatási körülményekkel. A megszületés pillanatában a csípőizületek egészségesnek tűnnek, a genetikailag meghatározott kóros csípőalakulás csak a növekedés kapcsán jön létre. Ezért nem lehet közvetlen a születés után „kiválogatni” a diszpláziás egyedeket semmilyen vizsgálattal sem. A növekedés során először a csípőizületi lazaság alakul ki egy-két hónapos korban ill. ezt követően. Ez a túlzott csípőizületi lazaság már mérhető (pen-hip) és amennyiben tendenciáját tekintve romlik is, akkor jó esély van a diszplázia kialakulására. Fél éves korra már a súlyos, középsúlyos esetek egyértelműen kiszűrhetők röntgennel, tehát ez az az időpont amikor az un. előszűrést érdemes elvégezni. Az ebben a korban észlelt diszplázia további súlyosbodása még megállítható vagy csökkenthető progressziója gyógyszerek és megfelelő mozgatás mellett ill. a legsúlyosabb esetek csípőmegtartó műtéttel (háromszoros medencei oszteotómia) még korrigálhatók. Tenyésztői szempontból pedig mindenképp kell tudnunk már hat hónaposan, hogy mi várható a kutyánk csípőjét illetően, hiszen a kiállításokra, a későbbi tenyésztésbe vételre már ekkor gondolnunk kell. Fél éves kor után már komoly porckárosító hatása lehet az izület lazaságának, amennyiben az részleges ficamodáshoz is társul a kutya mozgása közben. Ebben az esetben ugyanis terhelés alatt a combcsontfej kimozdul oldalra és felfelé az izületi vápából, amely részleges ficamodás kezdetben izületgyulladást, később porckopásokat ill. porcfelrakódásokat (arthrózis) eredményez. Az izületgyulladáshoz izületi fájdalmak, sántaság ill. a combizmok lesorvadása társul. Egy idő után így kialakul a csípőizületi diszplázia végső formája, a porckopásokkal és porcfelrakódásokkal kísért teljes csípőizületi arthrózis.
A diszplázia genetikája

A diszplázia több gén által kódolt, rejtett öröklésmenetű (receszíven öröklődő) betegség. Abból eredően, hogy a diszpláziát több gén együttesen alakítja ki, sajnos nem lehet egyszerűen egy-két generáción keresztül folytatott szelekcióval eltüntetni a tenyészállományból. A diszplázia kiküszöböléséhez ezért több generáción keresztül folytatott tudatos szelekcióra van szükség. A másik probléma a rejtett (recesszív) öröklésmenet, amely következtében diszplázia szempontjából mentes állat is továbbörökítheti az egyik szülői ágról „rejtetten” örökölt diszpláziát, anélkül hogy nála kialakult volna a betegség. Ezért fordulhat elő hogy két mentes szülőnek is születhet diszpláziás kölyke. A természetes ragadozó populációkban a zsákmány elejtéséhez sokszorta nagyobb fizikális teljesítőképesség szükséges, mint amilyen terhelés a házi kedvenceket éri a mozgásuk, futtatásuk során. Ezért a természetes ragadozó populációkban az élelemért folytatott harc, több millió év alatt kiszelektálta a klinikailag diszpláziás egyedeket. Ehhez hasonlóan a futásra szelektált agaraknál ez a betegség a többi fajtához képest rendkívül ritkán fordul elő, de az ő esetükben is hosszú távú szelekcióra volt szükség (gyorsaságra szelektáltak a tenyésztés során). Az elmúlt évtizedek kutya tenyésztési trendjei sajnos nem a kutyák egészségét, hanem kizárólag az éppen divatos küllemi sajátságokat tartották a tenyészállatok elsődleges értékének. Ennek következtében a populáris kutyafajták esetében tragikus mértékűen emelkedett a diszpláziás egyedek aránya. Mivel a nagyszámú diszpláziás kutya főként csak tenyésztői értelemben volt diszpláziás (lásd. A diszplázia formái), tehát klinikai tüneteket (sántaságot) nem mutatott ezért tenyésztésük akadály nélkül folytatódott. Ezeknek a kutyáknak a kölykei között pedig egyre több súlyos mozgászavart ill. sántaságot mutató egyed született (klinikailag diszpláziás kutya lásd. A diszplázia formái). A kölykök sántasága a diszplázia kialakulási sajátosságai miatt (lásd. A diszplázia kialakulása) legelőször csak fél éves kor körül jelentkezett, amikor a kölykök már beilleszkedtek egy család életébe, esetleg tenyészteni szerették volna őket. E helyett drága gyógyszerekre, komoly műtétekre, kezelésekre, bizonyos esetekben pedig elaltatásra került sor. A tenyésztő pedig arra hivatkozott, hogy a kölyök szülei „milyen szépen mozognak”, mennyi eredményük van és hogy biztos a tulajdonosok nevelték helytelenül a kölyköt mert nem adtak elég „csodaszert” a felnevelés során. Az utóbbi időben az előrelátóbb tenyésztőknek mindinkább az egészséges kutyák tenyésztése kezdett a célkitűzésükké válni, a küllemi sajátosságok mellett. Ennek megfelelően több generáción keresztül rendszeresen szűrték a tenyészállományukat ill. azok kölykeit is és tudatosan kivették a tenyésztésből a tenyésztői szempontból diszpláziás egyedeket valamint azok ivartalanítását is kérték. Sajnos azonban sok felelőtlen tenyésztőt továbbra sem érdekel a tenyészállományuk diszplázia mentessége. (Akad olyan tenyésztő is aki „külföldről” összeollózott és saját maga által lefordított „cikkekből” ál-tudományos magyarázatait hirdetve még ideológiákat is gyárt, hogy miért nem kell diszpláziára szűretni a kutyáit.)

 

A diszpláziaszűrés


A diszplázia szűrővizsgálatára két okból kerülhet sor. Leggyakrabban a kutya csípőizületének vizsgálata miatt végzett un. előszűrés ill. a kutyatenyésztéshez szükséges un. végleges szűrés miatt kérünk diszplázia szűrést.A másik ok, amikor diszplázia vizsgálatot kérhetünk a kutyánk sántasága ill. mozgászavara lehet, ahol a diszplázia szűrést egy teljes sántaság vizsgálat előzi meg, ami alapján az állatorvos javasolhatja a diszplázia szűrést. A diszplázia előszűrését hat hónapos kor környékén végezzük. Ebben az életkorban – bár még a csípőizületek fejlődése nem fejeződött be – már egyértelműen iszűrhetők a súlyos esetek, ami mind a tenyésztés, mind a kutya további táplálása ill. terhelhetősége szempontjából lényeges. Bizonyos sántasággal járó súlyosabb klinikai esetekben a betegség ebben az életkorban történő műtéti kezelésével megelőzhető a csípőizületek szétkopása háromszoros medencei oszteotómiával (lásd - a diszplázia műtéti megoldásait).A végleges szűrést 12 hónapos kor után (illetve 24 hónapos kor után-FDB) végezzük. Az egyes kutyafajták esetében a fajtaklub dönti el, hogy pontosan hány hónap után fogadja el a végleges szűrést, de mindenképp 12 hónapos kor után.A végleges szűrés megléte az etikus kutyatenyésztés alapfeltétele. A diszplázia szűrését, az erre szakosodott állatorvosi rendelők, rendelőintézetek ill. állatkórházak végzik. (www.profivet.hu) Az ilyen állatorvosi rendelők szakosodását az jelzi, hogy az általuk készített szűrést milyen széles körben ismerik el a különböző tenyésztői szrevezetek ill. az egyes diszplázia bizottságok, diszpláziát bíráló egyesületek. A végleges diszplázia szűrés előtt tájékozódjunk róla, hogy az adott kutyafajta klub milyen szűrést fogad el, bár sok klub a hiteles helyen készült diszplázia szűrést is elfogadja ha nincs külön elfogadott diszplázia szűrő állomás címjegyzéke. Lehetőség szerint olyan szűrést kérjünk, amit külföldön is elfogadnak. A felvételeket vagy a bíráló egyesület ill. állatorvos vagy a kutya gazdája archiválja (ezt érdemes előzetesen megbeszélni). A bizonyítvány a gazda tulajdona. (Az egyik jól ismert hivatalos diszplázia szűrő állomás a Profivet Állatorvosi Sebészeti Központ Gödön, ahol bármilyen fajta hivatalos szűrése megoldható (www.profivet.hu).) A diszplázia szűrésre éhgyomorra kell a kutyánkat a kiválasztott állatorvoshoz vinni, ahol bódításban ill. altatásban történik a csípőizületi röntgenfilm elkészítése. Bódítás nélkül nem lehet értékelhető felvételt készíteni. Nem csak az állatok mozgása, hanem a farizmok reflexes kontrakciója is lehetetlenné teszi a valódi csípőalakulás röntgenes leképezését bódítás nélkül. A diszplázia szűrésre szakosodott intézmények egy részében viszont a vizsgálat végére már ébren vannak a kutyák. A vizsgálat időtartama 10-20 percet vesz igénybe. A vizsgálathoz a kutyát a hátára fektetik egy un. diszplázia vályúba, amely megtartja a kutyát vizsgálati pozíciójában. A csípőizületről készített röntgenfelvételen élesen és kontrasztosan kell látszódnia a csípőizületeknek, a felvételen láthatóaknak kell lenniük a párhuzamosan beállított combcsontoknak ill. a térdizületeknek is. A felvételeken szerepelni kell a felvétel azonosítási számának ill. az oldal jelölésnek. Ezek hiányában a felvétel nem hiteles. A felvétel elbírálását vagy az állatorvos végzi, vagy tovább küldi egy, a felvételek bírálatára szakosodott bizottságnak vagy egyesületnek. A legismertebb ilyen egyesületek a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület és a Független Diszplázia Bizottság (FDB).

Ha a felvétel minősége, vagy a beállítása nem megfelelő, az említett egyesületek a felvétel megismétlését kérhetik. A bíráló egyesületek között egyesek (pld. FDB) csak a rendszerükhöz csatlakozott állatorvosok szűrését fogadják el. Ha a felvételt készítő állatorvos végzi a diszplázia értékelését, akkor arról helyben kiállított igazolást ad, amennyiben továbbküldi a felvételt kiértékelésre akkor az erről szóló bizonyítványt a kiértékelő bizottság juttatja vissza a tulajdonoshoz. Ezt érdemes előre egyeztetni, mivel ez utóbbi esetben a bizonyítvány készhez vétele csak hetekkel, szerencsétlen esetben akár több mint egy hónappal később történhet csak meg a szűrés időpontjához képest.

Ha azért kérünk diszplázia szűrést, mert sántít a kutyánk azt olyan intézményben tegyük, ahol egyben teljes körű ortopédiai vizsgálatot is végeznek, mivel nem biztos hogy a sántaság diszplázia miatt áll fenn(www.profivet.hu).

 

A diszplázia fokozatai


Amikor a diszplázia fokozatairól ill. az ehhez tartozó röntgen elváltozásokról beszélünk elsősorban tenyésztői értelemben vett diszpláziáról beszélünk (lásd. a diszplázia formái). Ennek megfelelően Magyarországon ill. Európában az FCI (Federation Cynologic Internationale) ajánlásoknak megfelelően öt fokozatot különböztetünk meg. A diszplázia szűrésről kiállított igazolásokon is ez az öt fokozat szerepelhet.
Mentes minősítést (HD-, A, -) kaphat a kutya ha a combcsontfej és az acetabulum (medence vápa) kongruens, az un. Norberg-szög 105 fok vagy nagyobb, az un. cranialis acetabularis perem ép, kerek lefutású, az izületi rés kerek lefutású, egyenletesen tág. ((Norberg féle szögnek a combcsontfejek középpontját öszekötő vonal és a combcsontfejek középpontját az elülső ill. dozalis acetabulum vonalának metszéspontjával összekötő vonal által bezárt szöget nevezzük.))

Majdnem mentes (vagy átmeneti forma) a minősítés (HD-/+,B) ha a combcsontfej és az acetabulum enyhén inkongruens, a Norberg szög 105 vagy nagyobb, esetleg kisebb 105 foknál de az izület kongruens.

Enyhe diszplázia a minősítés (HD+,C) ha a combcsontfej és az acetabulum inkongruens, a Norberg szög 100 vagy nagyobb, a cranialis acetabularis perem kissé ellaposodott, enyhe arthrotikus jelek lehetnek a combcsontfejen ill. combnyakon.

Közepes diszplázia a minősítés (HD++,D) ha kifejezett inkongruencia van a combcsont és a medencevápa között, a Norberg szög 90 foknál nagyobb, a cranialis acetabularis perem ellaposodott ill. arthrotikus jelek vannak a combcsontfejen ill. combnyakon.

Súlyos diszplázia a minősítés (HD+++, E) ha a csípőizület subluxált (részlegesen ficamodott), a Norberg szög 90 foknál kisebb, a cranialis acetabularis perem ellaposodott, a combcsontfej ellaposodott, deformált ill. kifejezett arthrotikus jelek vannak az izületben.
Fontos tudni, hogy általában a mentes, majdnem mentes és enyhe (!) kategóriák tenyésztése ajánlott, míg a közepes ill. súlyos kategóriákba tartozó kutyák tenyésztése nem etikus. Tehát a bizonyítványon szereplő „enyhe” diszplázia itt csak egy tenyésztői kategóriát jelöl, amivel még tenyészthető is a kutya. A klinikai értelemben vett diszplázia, tehát a diszpláziája miatt sántító kutyák esetében a betegség tüneteit enyhébb vagy súlyosabb formában mutató kutyák általában a röntgenkép alapján a súlyos, ritkábban középsúlyos kategóriákba esnek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Helga - Dunavarsány

2009.08.16 18:55

Kedves János!
Ahonnan a mi kutyáink származnak, nyugodtan felhívhatja őket. Ha olyan ember érdeklődik, akkor fognak eladni Magyarországra is kutyát. Vagyis én így gondolom. Egybként meg, nem akarom elkeseríteni, de ha most szeretne kiskutyát venni, akkor egyetlen egy helyet tudok, ahol jelenleg vannak kiskutyák, és ott az egyik szülő szűrve van. Másik tenyészeteknél sincsenek a legfiatalabb utódok szűrve, és ha jól vettem ki a szavából, Önnek az a lényeg, hogy az a kiskutya amit Ön megvesz, annak a szülei legyenek szűrve. Hát ha ez így van, olyat szerintem nem fog találni, csak olyat akinek az ősei vannak szűrve, de az nálunk is megtörtént. Egyébként még nincs bennem letisztázva, hogy egészen pici kutyát veszek e, vagy olyat aki már a felnőtt kor küszöbén jár, hogy minél előbb lehessenek kiskutyák. Ez még a jövő zenéje. Viszont!!!
A kan kutyánkkal az Aporral egy hónapja fedeztünk be egy szuka kutyát, aki szűrve van diszpláziára. Igaz, hogy az Apor nincs, de az ősei igen, és elég sok kiállítási eredményt elért. Ha ilyen fajta probléma lett volna vele, akkor nem lehetnének ilyen eredményei. Nézelődjön nyugodtan másfelé is, de ha gondolja és sikerült a fedeztetés, akkor szólunk Önnek, hogy vannak kiskutyák.
Helga

S.János - Pécs

2009.08.16 14:47

Tisztelt Mindenki!
Én ha kutyát veszek nem a becsapástól félek mert csak akkor fizetem ki a kutyát ha tetszik,én aggodalmam az hogy egy egészséges kutyát szeretnék amivel csak a köt.oltások alkalmával látogatom meg az orvost és ehhez nekem kell egy olyan tenyészet ahol hangsúlyt fektetnek a szűrésekre.Sajnos nem sok ilyen tenyészetet találtam.Rá akadtam egy Casa nevezetű kennelre de a lapját nem tudom megnyitni abban a kenelben állítólag szűretnek(ez volt a hirdetésben)egy másik kennel ahonnan az önök kutyái származnak de őket még nem mertem megkeresni.(tudtommal Magyarországra nem adnak el kutyát)
Helga köszönöm hogy rendet rakott a rendetlenségben.Ha jól számolom önnél mégkb 2-3 évig nem lesz kutya.Sajnálom!
Azt hiszem tovább nézelődöm.Köszönöm.

Helga - Dunavarsány

2009.08.15 14:07

Kedves Fórumozók!!
Most kaptam egy hívást,egy ismerősömtől, hogy olvassam el ezt a bejegyzést,mert vannak rajta érdekességek.
Először is. Szerintem kár az embereknek azon " csámcsogni", hogy mi hogyan " osztozunk " a kutyáink között. De, valóban!! Amit egy látogató írt, az úgy helyes. Az Ayama és az Apor maradt közös tulajdonban és nem is áll szándékomban lemondani róluk. A "kiskutyák " elosztását is teljesen jól megfogalmazta.
Valóban két külön kennelt képviselünk, más vérvonalból fognak kölykök születni, de ettől még, mindketten a fajta megismerésére törekszünk. Igen, megismerni, mert még elég kiscipőben járunk attól, hogy igazi tenyésztőnek nevezze magát bármelyikünk.
Mint az Ayama és az Apor másik tulajdonosa, válaszolnék kedves Jánosnak a saját szemszögemből nézve a diszplázia dologgal kapcsolatban. Mikor megvettük a Sperot, nem gondoltuk, hogy egyszer tenyészteni fogjuk. Mikor megvettük az Ayamát, még akkor sem volt biztos a szándékunk. Kb. két évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy próbáljuk meg. Mivel totál kezdők voltunk, ezért először még nem tudtuk mi az a diszplázia, gyomorcsavar stb..., ami ennél a fajtánál felmerülhet. Akkor kezdtünk utánaolvasni a szakirodalmaknak, hogy okosodjunk. Mikor utána kérdeztem a diszplázia szűrésnek, én azt az információt kapta, hogy 15 hónapos kortól lehet vinni a kutyát, de 3 éves kora után fölösleges, mert addigra olyan sokat változik a csontja, hogy a szűrés eredménye úgysem lesz jó. Ma már tudom, hogy ez téves információ volt. Az akkori fejemmel én is azt mondtam, akkor meg minek vigyem a kutyát, ha úgyis rossz lesz. Azért, hogy utána meg csak leszóljanak, hogy mit akarok ezzel a ....??? Aztán csak nem hagyott nyugodni a dolog és idén megint utánajártam ennek a kérdésnek. És Önnek van igaza. Valóban a mai emberek fejében az a kialakult normális dolog, ha egy ilyen kutya szűrve van. Ha nincs, az olyan, mintha nem is érne semmit, vagy ne nevezze az ember magát tenyésztőnek. Pedig ha a szívünkre tesszük a kezünket, nem sok olyan kutyát tudok felsorolni aki most is él, és szűrve van.
Az, hogy az Ayamát és az Aport elvisszük e ilyenre, még nem tudom. Nem azért mert félek az eredménytől, hisz bármi is lenne az eredmény, azért pár dolgot letett már a kutya az asztalra, hanem azért, mert a jövő generációja már nem feltétlen róluk szól, hanem a fiatalabb kutyáinkról. A magam nevében beszélve, én a D'Artagnant még idén viszem a szűrésre. Jövőre fogok mellé venni egy külföldről behozott szuka kutyust, akit szintén szűretni fogok, vagy olyan helyről veszek, ahol már ezek az eredmények megvannak.Egyébként meg értem az Önben felmerülő kérdéseket, én is ugyanígy fogok kutyát venni.
És, hogy egyértelmű legyen az Ön számára! A Sanyinál 4 kutya van ( Ayama, Apor, Athos, Carita ), nálam pedig 1, a D'Artagnan. Én vagyok a Principesco kennel, nekik lesz másik nevük. Jövőre a Sanyinál lesz két alom, nálam nem lesz, hisz nincs idegen szukám. Én jövőre fogok venni.
Remélem egy kicsit tudtam Önnek segíteni, hogy megismerje a jelen helyzetet.
Egyébként meg mindketten a kutyáinknak élünk, teljesen mindegy kinek mennyi kutyája van.
Mindenkinek szép hétvégét

Látogató - Messze valahonnan

2009.08.15 13:35

Kedves János!
Én úgy tudom, vagyis úgy olvastam a Principesconál, hogy a kennel szétválását követően Helga viszi tovább a Principesco kennel nevet, aSándor meg majd csinál egy új kennelt. Ayama és Apor maradt közös tulajdonban, mivel együtt vették a kutyákat annó!!!!Tehát szerintem, ha ezekkel a kutyákkal kapcsolatban van kedves János kérdése, szerintem bármelyik felet hívhatja!Amúgy meg D'Artagnan a Helgáé, Athos és Carita pedig a Sándoré. Egyébként meg több kiállításon is láttam őket, sokat jártak a két felnőtt kutyával, és nem hiszem, hogy bármelyik fél is lemondana ilyen csodálatos állatokról, csak azért ,mert a magánéletben más utakon járnak. Tavasszal Kalocsán is együtt voltak, és pl. a Helga vezette fel az Aport ( ha jól emlékszem a BIS körben ), hiába írta azt a Sándor az előbb, hogy ő az Apor tulajdonosa. Biztos vagyok benne, hogy mindketten a fajtának élnek, és próbálják a maximumot kihozni belőle!
Egyébként meg egyetértek Jánossal, hogy a diszpláziát nem helyettesíti egy tenyésszemle!!! És a tenyésszemlét 2008 január óta írták elő hivatalosan, előtte az elért címek döntötték el, hogy tenyészthető e az adott állat, illetve törzskönyvezési szabályzatnak megfelel e.
Sokat járok kiállításra látogatóként, fotózom őket, mert imádom a fajtát. Sándorékat is ismerem, többször beszélgettem már vele, Helgával is, mégis úgy tűnik ezen a fórumon, mintha köztük ellentmondás lenne. Nem jellemző Sándorra, hogy úgy beszéljen a kutyákról, enyém-tiéd, ezért is fura itt néhány megfogalmazása, lásd kié az Apor.
De ha kutyát szeretne venni, bízhat bennük, nem fogják becsapni Önt.
UI: azért kiváncsian várom a diszplázia eredményeket én is!!!!

Sándor - Dunavarsány

2009.08.12 07:56

Nézze uram,annyit tudok önnek mondani,ha kutyát akar vásárolni,úgyis személyesen kell hogy elmenjen akármelyik kennelröl is van szó.Akkor a saját szemével láthatja majd ,hogy milyenek a kutyák.
A Speronak én vagyok a tulajdonosa,de mivel Kiss Helgával közösen vettük annak idején,így ő is ugyan úgy foglalkozhat vele,viheti kiállításra,fedezhet vele,stb. Ezt a fedezést most ő intézte,azért van a Principesco honlapján.Igazábol a szuka kutya tulajdonosánál kellene érdeklődni,de ezt megteheti a Helgán keresztül is.

S.János - Pécs

2009.08.11 18:41

Gondolom amit írt a saját megnyugtatására írta.Uram olvassa el ezt a cikket ha már felrakte a lapjára és rájön hogy amit csinál az csak magyarázkodás.Ön is tudja hogy egy tenyésszemlén nem diszplázia szűrés zajlik rengeteg kutya rendelkezik tenyésszemlével és sok közülük hordoz betegségeket pl.ed,hd,od ,stb.
Elolvastam a bemutatkozásukat így kezd tisztulni a kép bár még vannak homályok a Spero kinek a tulajdona mert én a principesconál látom hogy fedezett(gondolom ott kell érdeklődni a kölykökre)

Sándor - Dunavarsány

2009.08.11 08:40

Nézze,a tenyésztést csak akkor lehet elkezdeni hivatalosan,papirokkal meoe-nál bejegyeztetve,ha a kutyák részt vettek egy úgynevezett tenyésszemlén,amit egy szakavatott bíró végez el.A két nagy kutya ezen már túl van,ott semmi féle problémát nem láttak rajtuk! Másodsorban meg mint már említettem ez genetikai probléma éa mivel a nagyszülőkkel,dédszülőkkel nem volt probléma ezért még 4-5 évvel ezelőtt úgy gondoltuk,hogy nem muszáj elvégezni a szűrést.És mivel látható jelei sem mutatkoztak még véletlenül sem,gondolok itt a sántikálásra,vagy a lábhúzásra,így úgy gondoltuk,hogy egészségesek. Az utódok is ezt mutatják,mert egy visszajelzést sem kaptunk még,hogy bármi problémájuk lenne a kutyusoknak egészségileg.Most már az új kutyusokat,akik szintén itt születtek nálunk szürve lesznek,mint már említettem.
Nekem csak 4-5 éve vannak meg a kutyák,nem mondhatom ,hogy nagyon nagy gyakorlatom és tapasztalatom lenne mindenben,de ezért beszélek több tenyésztővel is az állatorvossal is,megbeszéljüj,ha valami rendellenes dolgot tapasztalok a kutyáknál,vagy csak kikérem a véleményüket bármiben.Nyilván csak így tudok tanulni,tapasztalni,mert sajnos nem így születtem,hogy tudnék mindent a kutyatenyésztés és tartásról!
Ami pedig a Principescoval való közös kutyákat illeti,ha olvasta a bemutatkozást,akár az enyémet,akár a Principescóét,abban le van írva részletesen,hogy hogy lehet közös a kutya,és hogy semmiféle reklámfogás nincs az egészben.Mert ugyan mi lehetne?

S.János - Pécs

2009.08.10 21:45

A végleges szűrés megléte az etikus kutyatenyésztés alapfeltétele. Ezt ön írta ,furcsállom hogy ezek után nem szűrette le a kutyáit és így kezdte meg a velük való "tenyésztést".Más tenyésztőre hivatkozik és nem költ rá hogy megtudja hogy a kutyái mentessek e.Honnan tudja hogy nincs velük probléma?Hangzatos cikkeket olvasok de kiderül hogy ezek nem az ön tapasztalataira épülnek...
Én egy egészséges kutyát szeretnék megbízható helyről de nem tudok elmenni azon sem hogy ezek a kutyák 2 tenyészet kutyái ön és a principesco kenel is hirdeti mint saját kutyát.Kitől veszem a kölyköt és ki ad garanciát?(nem szeretném ha gond esetén egymásra mutogatnának,vagy ez csak egy reklám fogás?!)Kérem tisztázza mert ez nem
tiszta .

Sándor - Dunavarsány

2009.08.10 08:49

Kedves János!
Sajnos a törzskönyvek beillesztésével problémák vannak.Próbálkozunk mindennel,hogy olvasható legyen,csak ebben a rendszerben korlátok közé vagyunk szorítva.De meg fogjuk oldani valahogy.
Nálunk a "kis" kutyák,a 15 hónaposak még nem lettek szürve,de hamarosan rá kerül a sor.
Megmondom őszintén mind a két nagy ugyan attól a tenyésztőtől van,aki különös hangsúlyt fektetett bele a diszplázia szűrésébe.Ayama és Spero felmenői mind szürve voltak,és mivel ez a probléma leginkább genetikai jellegű,a nagyokat nem szűrtük.Nincs is semmi probléma velük és az utódokkal sem! Gyönyörűek,egészségesek.Néhány képet láthat róluk itt az oldalon is.Két kölyköt,amit megtartottam az első elés után,ők is egészségesek,és kitünően szerepelnek a kiállításokon is. De ettöl függetlenül őket szeretnénk szűrésre vinni!
Ha további kérdése volna,csak nyugodtan írja meg.
Üdv.:
Sándor

S.János - Pécs

2009.08.08 17:25

Üdvözlöm!Érdeklődnék hogy az ön kutyái levannak e szűrve diszpláziára?Az utódok között volt e probléma?Érdekelne a kutyái származása de nagyon rossz minőségű a pedigre és semmit nem lehet belőle látni.
köszönöm